ภาษาไทยด้านล่าง

Yesterday marked a very special day for us all here at WFFT’s Elephant Refuge. Our 3rd youngest elephant ‘Thong Poon’ finally has room to roam, pools to swim in, grass to graze, and trees rest under.

Thong Poon was rescued in January 2018 after a rather distressing start to life. She was used in the tourism industry until she killed one of the mahouts, by this time she had already given birth to 2 calves that had been ripped away from her and sold. We came across her at a camp in Pattaya and could not bare to leave her in the conditions she was being kept. Her rescue then began.

Upon arrival to WFFT she was a scared and troubled soul. Gradually, with lots of love and care given by all at WFFT she has calmed and will soon be ready to meet some friends. In the coming week we will be introducing her to Boon Dee another rescued. Updates about their first meeting will follow very soon.

Take a look at her first 24 hours exploring her wonderful new home. A video update will follow soon.

Thank you to all those who made her rescue possible. A special thank you to Joan and Co. in Australia, and to INSEE Cement for helping construct her new home.

See her rescue story at https://bit.ly/2OpsGS7

ทองพูน
เมื่อวานนี้ถือเป็นวันพิเศษสำหรับศูนย์ช่วยเหลือช้างของมูลนิธิฯ เพราะเราได้ย้าย “ทองพูน” หนึ่งในช้างที่อายุน้อยที่สุดของเรา ไปอยู่บ้านหลังใหม่ ทองพูนมีความสุขกับบ้านใหม่เป็นอย่างมาก มีพื้นที่กว้างขวาง มีสระให้ว่าย มีหญ้าให้กิน และมีร่มไม้ให้พักพิง
มูลนิธิฯ ได้ช่วยเหลือทองพูนมาเมื่อเดือนมกราคมปี 2561 ก่อนหน้านั้นทองพูนทำงานในอุตสาหกรรมท่องเที่ยว ณ แคมป์ช้างแห่งหนึ่ง จนกระทั่งวันหนึ่งทองพูนได้ทำให้ควาญคนหนึ่งเสียชีวิต ทองพูนเคยคลอดลูกมาแล้ว 2 ครั้ง และลูกทั้ง 2 ก็ถูกพรากไปจากเธอเมื่อเจ้าของขายลูกของเธอไป ช่วงที่เพิ่งย้ายมาอยู่ที่ศูนย์ช่วยเหลือช้าง ทองพูนยังมีอาการเครียดและหวาดกลัว แต่ผ่านไปไม่นานนัก ทองพูนก็สัมผัสได้ถึงความรัก ความเอาใจใส่ที่เรามีให้ สำหรับทองพูนตอนนี้ก็ใกล้แล้วละที่ทองพูนจะพร้อมรู้จักเพื่อนใหม่ ในอีกไม่กี่สัปดาห์ข้างหน้านี้เราจะแนะนำให้ทองพูนได้รู้จักกับบุญดี รอคอยติดตามภาพและวีดีโอการรู้จักกันครั้งแรกของทั้งสองเร็วๆนี้นะครับ
และรอติดตาม วีดีโอ 24 ชม.แรกของทองพูนกับบ้านหลังใหม่กันด้วยนะครับ
ทางมูลนิธิเพื่อนสัตว์ป่าขอบคุณผู้สนับสนุนทุกท่านที่ทำให้เราได้ช่วยเหลือทองพูนได้สำเร็จ ขอขอบคุณ คุณโจนและทีมงานจากออสเตรเลีย และขอขอบคุณ ปูนอินทรีที่บริษัทของท่านได้สร้างบ้านหลังใหม่ให้ทองพูน

คุณสามารถอ่านเรื่องราวการช่วยเหลือทองพูนได้ที่ https://bit.ly/2OpsGS7